>
  • Binnen 1 week bij jou thuis*

  • CBW garantie, zeker van je aankoop

  • Betaal direct, achteraf óf in delen

9/10 Klantbeoordelingen

Verkoopadvies? 0416 - 539000

15% EXTRA korting?* Code = BLACKFRIDAY (*web only, zie actievoorwaarden)

15% EXTRA korting?* Code = BLACKFRIDAY (*web only, zie actievoorwaarden)

Hoe verlicht ik mijn interieur op de juiste manier?

Lampen uitzoeken kan knap lastig zijn. Er is zoveel keuze, dat jij misschien wel door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verlichting gebruik je waar het beste? Wij zetten de 3 belangrijkste tips voor je op een rij!


Stap 1: een plattegrond maken

Van meubels tot deuren en ramen: breng alle opjecten in de ruimte in kaart. Het is daarbij belangrijk dat je alles op schaal tekent. Vergeet schilderijen en andere plekken die in de spotlights mogen worden gezet niet!

Stap 2: de functies opschrijven

Als je de ruimte in kaart hebt gebracht, is het tijd om na te denken over de functies in een ruimte. Wil je graag lezen, koken of werken in de ruimte? Of is het juist een plek om lekker te relaxen? Let op: sommige kamers kunnen meerdere functies hebben.

Stap 3: van functie naar verlichting

Basisverlichting

Je basisverlichting zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht in huis, ook als het buiten donker is. Basislicht is puur om je weg in huis te vinden: de lampen die je als eerste aandoet als je een ruimte binnenloopt zodat je goed kunt zien wat je doet. Verlichting met een dimfunctie heeft de voorkeur. Dan kun je de lampen namelijk in een dubbele functie gebruiken: als basis- maar ook als sfeerverlichting. Met staande lampen kun je makkelijk op een plek verlichting toevoegen.

Functionele verlichting

Bij functionele verlichting maakt de naam direct duidelijk wat de verlichting moet doen. Zo zorgt een leeslamp bijvoorbeeld voor een gerichte lichtbron bij het lezen, of het verlichten van een schilderij. Maar verlies ook niet de functies van de eettafel uit het oog! Hier wil je misschien wel de krant lezen, maar ook sfeervol dineren. Verlichting kan dus meerdere functies hebben.

Sfeerverlichting

Hiermee bedoelen we de sfeermakers in huis. De gezellige lampjes die jouw interieur tot een huiselijke eenheid maken. Sfeerverlichting is meestal diffuus. Dit betekent dat de lichtval je indirect bereik bijvoorbeeld bij muurverlichting. Veelal geven decoratieve lampen weinig licht en vallen ze op door hun vormgeving. De blikvangers van jouw interieur! Geef de 3 typen verlichting een andere kleur en teken ze in de bovenstaande volgorde in in de plattegrond. Je hebt nu inzichtelijk gemaakt welke verlichting je waarvoor kunt gebruiken. Met deze kennis kun je lampen gaan selecteren en zorgen voor een sfeervol verlicht huis.

Heb je hulp nodig bij het maken van een lichtplan? Onze stylistes helpen je graag! Vraag gratis interieuradvies aan.