Stap 1: een plattegrond maken
Van meubels tot deuren en ramen: breng alle opjecten in de ruimte in kaart. Het is daarbij belangrijk dat je alles op schaal tekent. Vergeet schilderijen en andere plekken die in de spotlights mogen worden gezet niet!
Stap 2: de functies opschrijven
Als je de ruimte in kaart hebt gebracht, is het tijd om na te denken over de functies in een ruimte. Wil je graag lezen, koken of werken in de ruimte? Of is het juist een plek om lekker te relaxen? Let op: sommige kamers kunnen meerdere functies hebben.
Stap 3: van functie naar verlichting
Basisverlichting
Je basisverlichting zorgt voor een gelijkmatige verdeling van licht in huis, ook als het buiten donker is. Basislicht is puur om je weg in huis te vinden: de lampen die je als eerste aandoet als je een ruimte binnenloopt zodat je goed kunt zien wat je doet. Verlichting met een dimfunctie heeft de voorkeur. Dan kun je de lampen namelijk in een dubbele functie gebruiken: als basis- maar ook als sfeerverlichting. Met staande lampen kun je makkelijk op een plek verlichting toevoegen.
Functionele verlichting
Bij functionele verlichting maakt de naam direct duidelijk wat de verlichting moet doen. Zo zorgt een leeslamp bijvoorbeeld voor een gerichte lichtbron bij het lezen, of het verlichten van een schilderij. Maar verlies ook niet de functies van de eettafel uit het oog! Hier wil je misschien wel de krant lezen, maar ook sfeervol dineren. Verlichting kan dus meerdere functies hebben.